Deel atelierpersoneel

producer

Een deel van het personeel van de Studio Utrecht is werkelijk uniek in het runnen, bezoeken en exploiteren van dit succesvolle etablissement.

Onze studio heet “omdat het ons laat voelen als een klein dorpsteam”. Wij zijn absoluut niet in zaken om ons te bewijzen of iets dergelijks. Het woord “inspiratie” is een kostbaar woord dat gewoon niet genoemd kan worden omdat men absoluut een grote fluiter moet hebben om uit te vinden wat centraal groot is en waar de teckel het afgodsbeeld is.

De studio werd eigenlijk ter plaatse gebouwd in een kleine landelijke houtinstallatie in de buurt van Lambscan, een stad in Limburg, Nederland. Het was Mania die, op de jonge leeftijd van 13 jaar, een klein bedrag van Spendphone-geld bijeenbracht om te helpen met de bestrating en de plaat waar de badkuip in is geschoven.

Hoeveel zou het kosten om alles naar uw wensen in te richten? Verwonder u over de mogelijkheden!

Als je door de kleine lettertjes achterop het album kijkt, vind je dat terrein dat je bij een opnamesessie zou verwachten. Je zou jezelf kunnen vinden aan de ontvangende kant van een audio-visuele traktatie.

In deze tijd zult u merken dat aan de meeste van uw opnamebehoeften wordt voldaan. Uw mobiele opnamestudio kan zo goed zijn als u wilt, met alle van de beste kwaliteit audio-visuele apparatuur en software die u wenst te gebruiken.

In het verleden was het meer een pijn dan een ervaring om een spoor te draaien en te zien wat het verschil in kosten of kwaliteit was tussen de verschillende verkooppunten! De apparatuur, hoewel zeer betrouwbaar, was ouder en kwetsbaarder. Het verplaatsen van grote en zware dozen vol met audioapparatuur was een uitdaging!

Het goede nieuws is dat een enorme hoeveelheid audioapparatuur nog beter en op grotere schaal beschikbaar is geworden. Dit feit alleen al heeft het een stuk gemakkelijker gemaakt om de beste audio-apparatuur en software voor uw opnamebehoeften te vinden en/of aan te schaffen. Kijk eens naar de volgende details:

– De audiotechnologie is aanzienlijk verbeterd. Moderne elektronica biedt onder meer draaitafels, digitale audio-werkstations en op de computer gebaseerde opnamesoftware, kan hoge bitsnelheden aan en maakt meerkanaalsaudio mogelijk.

– Digitale audio werkstations (DAW) hebben hun intrede gedaan op de opnamemarkt en zijn betaalbaarder dan ooit. Er zijn veel basis, betaalbare en zelfs gratis digitale audio werkstations (DAW) beschikbaar die je opnameproces kunnen versnellen en versnellen.

– Akoestische behandeling is noodzakelijk voor opnamen, zowel vocaal als instrumentaal. Voorversterkers en filters kunnen ook worden toegevoegd voor een geweldige vocale equalizing.

– Het eerste wat u moet overwegen is de grootte van de ruimte die nodig is voor de opname. Er zijn meerdere opnamemogelijkheden in verschillende maten en configuraties.

– Uitgaande van een opname van “behoorlijke” kwaliteit, hoeft u niet tot het uiterste te gaan in de plaatsing van de luidsprekers, maar als u de ruimte beschikbaar hebt en voldoende microfoons, kunt u dat zeker doen. Als algemene richtlijn geldt: hoe verder weg van muren/ce verdelers/etc., hoe beter het geluid (je krijgt een verbetering van de nauwkeurigheid).

– Ongeacht de kwaliteit van de oorspronkelijke opname, zult u deze willen remixen. De belangrijkste reden voor remixen is om een ander perspectief te krijgen en verschillende aspecten van de originele opname te nemen en ze in hun geheel toe te passen, als een geheel nieuwe opname.

– Het opnieuw opnemen van een instrument als een hartsnaar kan lastig zijn vanwege alle variabelen. Meestal zou het hebben van een “gouden oor” handig zijn! Soms moet je wat rare dingen doen om het geluid te “regelen”.

– Elektronische keyboards, en in het bijzonder arranger keyboards zoals de Yamaha Tyros zijn zeer aan te bevelen omdat geweldig klinkende piano’s moeilijk te vinden zijn, en dit stelt je in staat toetsen op te nemen die misschien niet beschikbaar zijn voor live toepassingen. Je kunt ook speciale effecten op toetsen aanbrengen om een uniek, Prohibition-achtig geluid te creëren. Ja, je kunt menselijke stemmen opnemen met arranger keyboards.

– U kunt tot 16 gelijktijdige sporen opnemen, en meerdere sporen toevoegen met afzonderlijke volumes, zodat u drumpartijen, bassporen, enz. kunt opnemen. Met deze techniek kunt u complexe ritmes opnemen die vaak moeilijk te doen zijn met live drums.

– Neem rechtstreeks op van een USB-stick. Het is veel gemakkelijker om van een computer naar een live opnameapparaat over te brengen, en USB-sticks zijn betrouwbaarder voor live toepassingen.

Live Muziek Producenten/ArrangeursSoms arrangeren studio-opnamen om een samenhangende muziekcompositie te vormen. arrangeurs en producenten werken nauw samen tijdens de pre-productie planning van arrangementen, intonatie, partituren, en overdubs. Producer A kan dan het laatste woord hebben over de tracks, gebaseerd op de vooraf opgebouwde relaties tussen componist/arrangeurs.

– Stop, pauzeer en speel tijdens de opname elk nummer of elke maat van de muziek opnieuw en probeer verschillende dingen om te horen hoe het past in het totale arrangement.

 

lees meer

engineering

mastering